Петък, 24 Януари 2020
Единственото пълно лунно затъмнение за 2019 е тази нощ
1586

Единственото пълно лунно затъмнение за 2019 е тази нощ

На 21 януари 2019-та година, поради навлизането на Луната в земната сянка и специфичното пречупване на светлината ще станем свидетели на т. нар. "Кървава Луна".  Този понеделник рано сутринта ще можем да наблюдаваме първото и единствено пълно лунно затъмнение за 2019 г.

Дискът на нашия естествен спътник ще е видимо по-голям и в кулминацията на явлението ще е в кърваво червен цвят. Отлични условия за наблюдение ще има на територията на Западна България, където облачността почти ще отсъства. За да видите Луната сутринта, търсете я на Запад, близко до хоризонта.

Времетраенето на затъмнението от земната сянка ще продължи около три часа, а пълното затъмнение ще е около един час. През пълното лунно затъмнение Луната няма да стане невидима, обясниха от обсерваторията в Габрово. Тя ще е червена, както при всички пълни лунни затъмнения. Това оцветяване се дължи на факта, че слънчевите лъчи не я достигат пряко.

Началото на лунното затъмнение е в 5:37 ч., а пълното затъмнение ще настъпи в 6:41 ч. Около 8:51 ч. ще е последният контакт със земната сянка. От обсерваторията информираха, че лунното затъмнение ще е видимо и с невъоръжено око, но с помощта на оптически уреди ще могат да се наблюдават по-детайлно промените по лунния диск.

Габровската астрономическа обсерватория отваря врати на 21 януари. Габровци и гостите на града могат да посетят обсерваторията и да наблюдават природното явление от 5:30 ч. Следващото пълно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 г. През това време обаче ще има частични лунни затъмнения. 

Друго интересно явление, което ще може да се наблюдава през тази година, е пасажът на Меркурий. Планетата, гледана от Земята, ще премине пред слънчевия диск. Явлението ще се случи на 11 ноември в следобедните часове.

Не пропускайте да ни последвате и във Facebook. Всеки ден точно в 16:00 часа ние ще публикуваме хороскопът за всички зодиакалмни знаци за следващия календарен ден. Така всеки от вас ще има възможност да прочете предварително какво е подготвила съдбата за него. Успех!