Четвъртък, 27 Февруари 2020
Вегетарианец или месояден - Кой живее по-дълго?
189

Вегетарианец или месояден - Кой живее по-дълго?

Едва ли за някой е тайна, че човешката способност да води дълъг и здравословен живот се влияе главно от нашите гени и най-вече от средата около нас. Ново изследване, проведено върху еднояйчни близнаци, доказва, че не повече от 30% от това влияние идва от гените, които наследяваме от нашите родители. Иначе казано – по-голямата част от факторите, които контролират нашето дълголетие, се крият в нашата околна среда, съобщават iflscience. Може би най-дебатираният и проучваният от тях е диетата. Като калорийното ограничение например. На този етап проучванията показват, че ако редуцираме приема на калории, можем да увеличим продължителността на живота поне при по-малките животни. Това обаче, което работи при мишки, не означава, че ще върши работа и при хора.

Това какво ядем също е обект на горещи дебати. Консумацията на месо често се проучва под лупа. Изследване, което разглежда 100 хил. американци в рамките на 5 години, открива, че онези, които не ядат месо, са по-малко предразположени към преждевременна смърт (от всякакво естество) в сравнение с вегетарианците. Този ефект е бил особено ясно откроен при мъжете.

Някои мета анализи, които комбинират преразглеждането на данните от стари изследвания, също показват, че диетите, включващи по-малко месо, се асоциират с по-голяма продължителност на живот. И колкото по-дълго време човек се придържа към подобен режим на хранене, толкова по-големи ще са ползите.

Не всички проучвания обаче твърдят едно и също. Някои показват много малка или дори никаква разлика в дълголетието при месоядците и вегетарианците.

Ясно е обаче, че диета без месо може да редуцира рисковете от развиването на здравословни проблеми от типа на диабет тип 2, високо кръвно налягане и дори рак. Съществуват и доказателства, които предполагат, че веганскатадиета е дори още по-полезна от стандартната вегетарианска. Подобни открития са много по-лесни за интерпретиране, тъй като съобщават за конкретно диагностициране със здравословен проблем, а не за смърт по каквато и да е причина.

И така, можем ли със сигурност да кажем, че избягването на месото ще допринесе за нашето дълголетие? Простичкият отговор е „все още не“.

Не пропускайте да ни последвате и във Facebook. Всеки ден в 18:00 часа ние ще публикуваме хороскопа за всички зодиакалмни знаци за следващия календарен ден. Така всеки от вас ще има възможност да прочете предварително какво е подготвила съдбата за него!


Годишен хороскоп за 2020-та година