Неделя, 23 Януари 2022
Смехът е едно от най-важните неща за здравето
444

Смехът е едно от най-важните неща за здравето

Колко често се усмихвате на ден? Днес смяхте ли се от сърце до сега? Колко често ви се случва сълзите ви да не могат да спрат да текат от смях? Редица изследвания категорично разкриват ползата от смеха в живота ни. Така например той допринася за укрепване на имунитета и дори ни помага да се справите доста по-лесно с множество физически болки. Тъжното в тази исотрия обаче е, че за съжаление, според статистиките възрастните хора се смеят много по-рядко от по-младите.

Докато децата се смеят до 400 пъти на ден, то при възрастните това се случва само петнайсетина пъти дневно. Съвременният клон на психологията, наречен позитивна психология, дори определя способността да се смеем като едно от 24-те най-важни качества, които би трябвало да притежава човек. Ето причините защо смехът е толкова ценен за здравето припомнят от Обекти.бг:

Премахва стреса

Нека просто „изсмеем“ стреса! След продължителен смях обикновено се чувстваме като преродени. Така е, защото при смях съдържанието на класическите стресови хормони, като адреналин, кортизол и допамин, се понижава. Наред с това смехът стимулира производството на ендорфини, които ни карат да се отпуснем и създават усещане за щастие.

Подсилва имунната система

Смехът може да ни помогне да впрегнем защитните сили на организма си за борба с вирусите и бактериите. Когато се смеем, броят на клетките, произвеждащи антитела, се увеличава. Освен това чрез смеха се повишава ефективността на Т-клетките, които са важни компоненти на имунната система. Споменатото по-горе положително въздействие върху стресовите хормони също укрепва имунитета.

Свързва хората

Едва ли има друго, което да свързва хората повече от задружния безгрижен смях за нещо, което истински ги е развеселило. Като една от най-важните телесни реакции смехът е идеално средство, най-вече при флирт, да спечелим човека срещу себе си. Който се смее, сигнализира, че се чувства добре в кожата си, иска да сподели щастието си и е открит за емоции. Според изследванията хуморът увеличава привлекателността както на мъжете, така и на жените и гарантира успеха при флиртуване!

Тренира мускулите

Има ли нещо по-хубаво от мускулна треска, получена вследствие на смях? Когато се смеем, включваме редица мускули на тялото си. На първо място тренираме диафрагмата си, но при силен смях натоварваме също коремната и раменната мускулатура. Смехът е отлично упражнение и за лицевите ни мускули.

Отвлича от грижите

Стресът и грижите са неразделна част от живота на всеки човек. Но смехът може да ни помогне да се фокусираме върху хубавите му страни и поне за известно време да забравим притесненията си.

-=-
Включи се в най-голямата CRYPTO борса на планетата и ПЕЧЕЛИ от търговия с криптовалути!

РЕГИСТРИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО
-=-

AstroData App
Свалете си нашето безплатно мобилно приложение от Google Play и четете всички хороскопи директно на вашия телефон.

ХОРОСКОПИ СПОРЕД ДАТАТА НА РАЖДАНЕ:
  • ЛЮБОВЕН ХОРОСКОП   
  • ЛИЧЕН ХОРОСКОП
  • ГОДИШЕН ХОРОСКОП
  • МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП
  • БИЗНЕС ХОРОСКОП
  • ЗДРАВЕН ХОРОСКОП

  • Годишен хороскоп за 2020-та година