Петък, 3 Февруари 2023
Скритите тайни на ДНК или как кодът на живота определя вашето бъдеще
668

Скритите тайни на ДНК или как кодът на живота определя вашето бъдеще

Учени успяха да извлекат ДНК на над 5700 години от малко парченце смола. То е използвано като дъвка от жена от неолита, съобщава световно известното списание Nature. От данните, които са успяли да съберат екипът дори успява да възстанови как приблизително е изглеждала жената, с какво се е хранила и от какво е имало риск да зболее. Всичко това се смята за феноменален успех, тъй като досега ДНК отпреди толкова години е извличана единствено от кости или зъби.

Учените изследват брезова смола, открита по време на разкопки в Южна Дания. Малки бучки от това черно-кафяво вещество, получено чрез нагряване на брезова кора, обикновено са откривани на археологически обекти в Скандинавия и въпреки че употребата им все още се дискутира, често носят зъбни отпечатъци, което показва, че са били дъвкани. Изследователите обясняват, че брезовата смола е относително устойчива за развитие на бактерии, както и за проникване на вода, затова е възможно да съхрани ДНК. В конкретната проба ДНК е толкова добре запазена, че екипът възстановява пълен древен човешки геном.

Учените събират достатъчно информация, за да установят, че смолата е дъвкана от жена със сини очи, тъмна кожа и тъмна коса. Според екипа тя е генетично по-тясно свързана със западните ловци от континентална Европа, отколкото с тези от централните области Скандинавия. Освен това учените откриват в смолата и ДНК от патица и лешник, затова стигат до заключението, че най-вероятно жената малко преди да дъвче дъвката е яла именно патица и лешници.

AstroData App
Свалете си нашето безплатно мобилно приложение от Google Play и четете всички хороскопи директно на вашия телефон.

-=-
Включи се в най-голямата CRYPTO борса на планетата и ПЕЧЕЛИ от търговия с криптовалути!

РЕГИСТРИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО
-=-