Четвъртък, 20 Февруари 2020
Повтарящ се радиосигнал от дълбокия Космос може да бъде засечен на всеки 16 дни
260

Повтарящ се радиосигнал от дълбокия Космос може да бъде засечен на всеки 16 дни

Международен екип от астрономи успя да засече периодичен радиосигнал от дълбокия Космос, който се повтаря горе долу на всеки 16 календарни дни, съобщи Science Alert. Учени съобщават, че сигналът е от вида FRB - fast radio burst, бързо радио припукване и по мнението на експертите идва от обект, разположен в самия край на спираловидна галактика на разстояние от около 500 милиона светлинни години от Земята. Известни са около 150 FRB, но само при десетина от тях е установена повторяемост.

При конкретния радиосигнал, наречен FRB 180916.J0158+65, учените са открили, че той се появява почти на всеки час в продължение на 4 дни, след което заглъхва. След 12 дни явлението се повтаря. Изследването е обхванало 409 дни и почти не е регистрирало отклонение - явлението се повтаря на всеки 16,35 денонощия.

Изследователите са почти сигурни, че излъчването не може да се дължи единствено на черна дупка, но не изключват възможността то да е следствие от комбинация между черна дупка и звезда.

Не пропускайте да ни последвате и във Facebook. Всеки ден в 18:00 часа ние ще публикуваме хороскопа за всички зодиакалмни знаци за следващия календарен ден. Така всеки от вас ще има възможност да прочете предварително какво е подготвила съдбата за него!


Годишен хороскоп за 2020-та година