Понеделник, 20 Май 2024
Откриха изключително запазена мумия-монах на близо 200 години
751

Откриха изключително запазена мумия-монах на близо 200 години

Изключително добре запазен мумифицираният монах бе открит наскоро в отлично състояние в Монголия. Откритието изненада както учените, така и целия свят, особено след като местните будистки свещеници твърдят, че той всъщност е още жив! Будисткият монах е бил намерен в поза "лотос", но въпреки че учените са категорични, че той отдавна е умрял, местните будисти вярват, че той просто е в състояние на дълбока транс медитация, съобщи Би Би Си.

В момента са в ход подробни съдебномедицински изследвания, а за учените все още е загадка как тялото на монаха е останало в толкова добре запазено състояние. Смята се, че това се дължи може би на студените зими в Монголия, а не на "дълбокия транс". Доктор Бари Керзин, физиолог на тибетския духовен водач Далай Лама, в разговор с журналисти от Siberian Times обяснил, че монахът е в рядко срещано медитационно състояние, известно като "тукдам".

"Ако този, който медитира, остане дълго време в състояние тукдам, той става Буда", обяснил д-р Керзин. Мумифициариният монах бил открит след като неназовано лице откраднало тялото му, за да го продаде на черния пазар. Монголската полиция е задържала крадеца, а мумията е била предадена в Националния център за съдебномедицински изследвания.

Самоличността на монаха все още е неизвестна, но се смята, че става дума за учителя на будисткия лидер Даши Доржо Итигилов, който също е бил намерен мумифициран. Итигилов, с произход от Бурятия, регион, който по негово време е бил неразделна част от СССР, казал на своите студенти през 1927 г. 30 години след смъртта му да извадят тялото му.

Когато изпълнили завета му след три десетилетия, неговите бивши студенти били шокирани - учителят седял в позата "лотос", в която е започнал с медитацията, а след това е умрял в същата поза. Неговият гроб бил отварян няколко пъти, за последен път през 2002 г., а днес останките от тялото му са напълно запазени.