Понеделник, 21 Юни 2021
 Носи ли наистина щастие богатството
350

Носи ли наистина щастие богатството

Кой ли от нас не е чувал израза: „парите не носят щастие”. Всякакви проучвания отдавна се опитват да докажат този общоприет факт. Има много изследвания, които не откриват позитивна корелация между богатството и щастието или пък откриват такава, но това винаги е само до определено ниво на материално благополучие. Въпреки това си мислим, че като цяло този който първи е заявил, че парите не могат да те направят щастлив, със сигурност е бил някой беден човек.

Едно от най-популярните проучвания в това отношение бе на учени от Университета Принстън, които през 2010 г. установиха, че богатите американци като цяло са по-удовлетворени от живота си. Този ефект обаче изчезва с достигането на годишен доход от 75 хил. долара. Едно актуално изследване хвърля допълнителна светлина върху „ефекта на богатството” и потвърждава всеобщото ни подозрение, че все пак е по-добре да си богат, отколкото беден. Американската компания за инвестиционни анализи Spectrem Group е установила, че т.нар. пента-милионери (притежаващи 5 млн. долара или повече) са по-щастливи от „просто заможните”, разполагащи със 100 хил. долара или по-малко. По-конкретно, милионерите са значително по-удовлетворени от някои ключови компоненти на личното човешко щастие – социалният живот, семейните отношения и работата.

Фактът, че „много богатите” са двойно по-удовлетворени от социалните си контакти едва ли е изненадващ, доколкото богатството върви с желанието на много хора да ти бъдат приятели. Същото важи и за работата, защото е очевидно, че парите помагат да се занимаваш с това, което желаеш. Много по-интригуващ обаче е фактът, че близо три четвърти от мултимилионерите са изключително удовлетворени от своя брак (или стабилна връзка) и са значително по-щастливи от отношенията с децата си. Тези изводи влизат в челен сблъсък с попкултурните представи за живота на богатите, които включват лицемерни приятелства, разбити семейства и драматични разводи, надлежно отразявани в жълтата преса.

В обобщение, бихме могли да кажем, че богатството не е задължително, за да бъдем щастливи, но определено може да ни помогне. Другият очевиден извод е, че изречението „Богатите също плачат” не е житейска мъдрост, а просто име на популярен сапунен сериал.

-=-
Включи се в най-голямата CRYPTO борса на планетата и ПЕЧЕЛИ от търговия с криптовалути!

РЕГИСТРИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО
-=-

AstroData App
Свалете си нашето безплатно мобилно приложение от Google Play и четете всички хороскопи директно на вашия телефон.

ХОРОСКОПИ СПОРЕД ДАТАТА НА РАЖДАНЕ:
  • ЛЮБОВЕН ХОРОСКОП   
  • ЛИЧЕН ХОРОСКОП
  • ГОДИШЕН ХОРОСКОП
  • МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП
  • БИЗНЕС ХОРОСКОП
  • ЗДРАВЕН ХОРОСКОП

  • Годишен хороскоп за 2020-та година