Понеделник, 4 Декември 2023
Няколко полезни храни срещу махмурлук
546

Няколко полезни храни срещу махмурлук

Колко пъти сте си казвали: "никога повече". Колко пъти сте имали чувството, че всеки момент таванът ще ви размаже за пода. Ако никога не ви се е случвало да обърнете някоя и друга чашка в повече, то няма какво да продължавате да четете, ама ако ви се е случвало... На сутринта се будите с главоболие, гадене и смътно чувство за срам: можеше да я карам по-кротко снощи… 

Обикновено всеки прекарва различно деня след препиването. Някои успяват да се съвземат и да изкарат криво-ляво до вечерта, други просто се завиват през глава и изобщо не си правят труда да станат от леглото. Често е най-правилно да позволим на тялото си тази почивка, за да започнем отново да функционираме нормално. Има обаче начин да смекчите последствията от бурната нощ. Подбрали сме 5 храни, които помагат срещу неприятния махмурлук.

1. Плодове и зеленчуци

Алкохолът отнема от организма важни хранителни вещества и течности. На следващия ден се налага отново да попълните запасите, затова, ако нямате никакъв апетит, един банан с кисело мляко ще свърши чудесна работа. Тялото трябва да си почине и пресните плодове или зеленчуци са особено подходящи за целта.

2. Яйца

Голяма порция бъркани яйца винаги помага за презареждане на изтощените батерии. Яйцата съдържат ценни аминокиселини, които подпомагат функцията на черния дроб. Освен това разграждат онези вещества, които причиняват досадното главоболие. Ако хапнете допълнително и зеленчуци, ще си набавите необходимото количество есенциални нутриенти.

 3. Пилешка супа

Пилешката супа се смята за универсален домашен лек. Тя помага и за възстановяване на водния баланс. Препоръчва се при различни заболявания, защото тонизира организма. Освен това топлата супа е балсам за стомаха след дългата гуляйджийска нощ. Особено вкусна е в съчетание с някакъв зеленчук или допълнение във вид на колбас или тестено изделие.

4. Овесени ядки

Напоследък закуската с овесени ядки доби голяма популярност. Топлата каша с малко мед, плодове и канела ни снабдява от сутринта с важни хранителни вещества и ни зарежда с енергия за предстоящия ден. С купичка каша бързо се възстановява загубата на нутриенти, причинена от алкохола. Витамините и минералите ни вдъхват сила, за да започнем бодри новия ден.

5. Пълнозърнести продукти и мед

Пълнозърнестите продукти понижават кръвната захар съвсем бавно, поради което са значително по-щадящи за стомаха. Ето защо пълнозърнестият хляб или тост е чудесна алтернатива на обикновената пшеница. Допълнен с малко натурален мед, той е оптималната закуска срещу махмурлук. Освен това помага на организма да разгради възможно най-бързо остатъците от алкохола!

Obekti.bg