×

You have successfully registered. Visit your email to activate your account.

×

Не е открит потребител с този емейл.

На посочения от вас емейл е изпратен линк с който можете да смените паролата си.

Регистрирали сте се с Facebook.

Регистрацията Ви не е завършена. На емейла е изпратен линк с който да активирате профила си.

×
или
×
или
Петък, 25 Май 2018

Наследственост на дълголетието

От край време огромен брой от учени не спират активно да се занимават с едно изключително важно изследване. Те се опитват да установят всички фактори, способстващи за човешкото дълголетието.

Основен обект са клетките и 46-те хромозоми, съставящи човешкия геном. В продължение на много години той се смяташе за определящ фактор във всички аспекти: предразположеност към заболявания, характер, предпочитания и дори дълголетие. През последните няколко години все повече данни показват, че наследствеността може да има далеч по-малка роля за дълголетието, отколкото се смяташе преди.

Така например изследване от 2006 г. на американски учени, цитирано от вестник “Ню Йорк Таймс”, че съвсем не са редки случаите при близнаци, които винаги са живели заедно, единият да се радва на прекрасно здраве до късна старост, докато другият да има животозастрашаващи здравословни проблеми.

Преди време се смяташе още, че благодарение на своята генетика някои хора могат цял живот да ядат каквото си искат, да пият, да пушат и въпреки това да живеят толкова дълго, колкото и останалите. Но днес е прието да се мисли, че дълголетието се определя от средата, храненето, физическата активност и медицинското обслужване.

И все пак някаква вродена предразположеност към дълголетието съществува – членовете на някои отделни семейства се отличават с впечатляващо дълголетие, но все повече наблюдения показват, че те са доста малко.

Джеймс Вопел от института “Макс Планк” (Германия) подчертава, че “дълголетието определя телосложението на човека, но не и продължителността на неговия живот”.

Кааре Кристенсен и нейните колеги, които са изучили генома на 20 000 близнаци за периода от 1966 до 2006 г., живеещи във Финландия, Норвегия и Швеция, също обобщават, че очевидно геномът не е определящ фактор за дълголетието.

Друго изследване с участието на 4 500 близнаци от скандинавските страни, посветено на предразположеността към ракови заболявания, показва, че само ракът на гърдата, простатата и колоректалният рак могат да се определят като наследствени.

Все още факторите, определящи дълголетието, остават неизвестни. В Древен Китай например са смятали, че добродетелните хора ще дарят с по-дълъг живот своите деца, а мъдреците живеят по-дълго. Но подобно схващане не може да удовлетвори нито един съвременен специалист, запознат с епидемиологичните данни за взаимната връзка между стреса и рака.

Така че... всичко останало все още предстои да бъде открито.

AstroData PREMIUM


Здравейте приятели! Активирайте вашият личен AstroData Premium акаунт и станете част от клуб "AstroData". Всеки член на клуб "AstroData" се възползва от това да чете спокойно всички хороскопи и статии в сайта, без никакви досадни изкачащи реклами, прозорци или други разсейващи фактори.

НИКАКВИ РЕКЛАМИ! САМО ТЕКСТ! БЕЗ POP-UPS! БЕЗ POP-UNDERS!

(само за потребители на мобилни устройства)

АКТИВИРАЙ ASTRODATA PREMIUM