Петък, 1 Декември 2023
Мръсният възду скъсява живота с две години
500

Мръсният възду скъсява живота с две години

Вече е доказано, че мръсният въздух допринася за скъсяването живота с поне две години и е на първо място най-опасните рискови фактори за здравето. Сред главните причини за замърсяването на въздуха е автомобилният трафик, но към него през зимните месеци се прибавя и отоплението с твърдо битово гориво. Над 55 хил. домакинства в столицата се отопляват по този начин, а една несертифицирана печка генерира замърсяване колкото 15 автомобила. Така през зимните месеци автомобилният трафик на практика се удвоява с прибавянето на битовото горене към замърсяването, предаде Investor.bg.

Това стана ясно от презентация на д-р Александър Симидчиев от сдружение „Въздух за здраве“, която постави началото на серия от инициативи под наслов „Промяна“, съсредоточена върху устойчивото развитие, подобряването на градската среда и качеството на живот.

"Замърсяването на въздуха влияе зле на човешкото здраве. Механизмът, по който се случва това, е различен за различните видове замърсители, но като цяло те се свързват с рецептори или ензими по нашите лигавици и променят начина, по който организмът ни реагира на околната среда. Най-често може да потиснат имунитета или да предизвикат други промени", обясни д-р Симидчиев пред Investor.bg. „Първият орган, който се среща с въздушното замърсяване, е белият дроб. Когато вдишваме замърсители, дихателните пътища може да се стеснят. Ако това е временно и повтарящо се явление, се нарича астма, ако е трайно и необратимо, се нарича ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест). Ако потиснем имунитета и се развият микроби вътре, се нарича пневмония. Замърсяването на въздуха може да предизвика редица белодробни заболявания, включително и онкологични“, каза д-р Симидчиев.

Частиците, които преминават през белия дроб, навлизат и в кръвта и започват да увреждат кръвоносните съдове. Оттам се ускорява т. нар. атеросклероза и всички свързани с нея заболявания като инфарктите, исхемичната болест на сърцето, дори високото кръвно налягане.

„Ако замърсяването навлезе и в мозъка, проблеми настъпват в централната нервна система, т.е. може да се стигне до инсулти и други подобни заболявания. На практика няма органи и система, които да не се увреждат от него. Храним се по три-четири пъти на ден, пием вода по пет-шест пъти на ден, но дишаме по 16 пъти в минута. Въздухът влиза в организма ни с всички замърсители и се разтваря върху една площ, която е не по-малка от 100 кв. м. Това е площта на белия дроб“, обясни д-р Симидчиев.

Неслучайно Световната здравна организация поставя замърсяването на въздуха сред петте основни рискови фактора за здравето. Експертът обърна и специално внимание на факта, че всички глобални пандемии през последните години започват около Китай, която е една от страните с най-мръсен въздух в света заради бурното развитие на икономиката. „Блокирайки част от необходимите ензимни и рецепторни системи на лигавицата на дихателната ни система, въздушното замърсяване предразполага към инфекции. Коронавирусът, който е толкова актуален днес, безспорно е дошъл отнякъде и самата инфекция си има причинител, но въздушното замърсяване помага тя по-лесно да прониква, да се задържа в дихателните пътища и да разболява“, каза д-р Симидчиев.

Според него най-трудните мерки за разрешаване на проблема със замърсяването на въздуха трябва да се предприемат от отделните хора. „Не е сложно да напишем политика или да приемем закон. Най-трудното е това да стане част от нашето ежедневие, което означава да променим поведението си. Например, ако се придвижваме на кратко разстояние, да ходим пеша или с колело, а не да ползваме кола. В градовете, особено при добре развит градски транспорт, колата в голям процент от случаите става ненужна. Ако променим това, драматично ще спадне замърсяването от този източник“, убеден е д-р Симидчиев.

Хората, които се отопляват на твърдо гориво, могат да сменят печките с такива, които използват същото твърдо гориво по-ефективно и генерират по-малко замърсители – т. нар. екопечки, които са с подобрено изгаряне. „Те могат да сменят горивото и да направят преход от най-ниско калоричните горива като мокрите дърва към по-калорични като нафта или най-екологичните като газ. Могат да преминат и на електрическо отопление, въпреки че то е доста скъпо в сравнение с другите алтернативи. В държави, в които производството на електрическа енергия е чисто, това е добър вариант. В България обаче около половината от електроенергията се генерира от въглища, така че разликата не е толкова драматична, защото все пак някъде се  горят въглища, за да се произведе електричество. За големите градове засега най-чистата алтернатива остава централното отопление, което е на газ. Може да бъде и още по-добре, когато ползваме геотермална енергия или други възобновяеми източници, които не трябва да се свеждат само до вятър и слънце“, каза д-р Симидчиев.

Тази година въздухът в София е по-малко мръсен в сравнение с предишни години, но причината за това е в по-топлата зима. „Хората горяха малко и в резултат на това общото замърсяване е по-ниско. Проблемът със замърсяването на въздуха обаче стана доста актуален и тенденцията е да се работи систематично за разрешаването му. Въздухът днес е доста по-чист, отколкото преди 30 или 40 години, но сега осъзнаваме, че дори тези ниски нива на замърсяване продължават да създават здравен риск. Затова не можем да кажем, че с този проблем е приключено, той винаги ще бъде на дневен ред“, отбеляза експертът.

До 15 март водещата тема в серията „Промяна“ ще бъде „Въздух“, а посетителите ще могат да видят интерактивен 3D макет „Въздухът на София“, който ще показва нагледно в реално време и с действителни нива на замърсяване как градът се пълни с фини прахови частици, дим и мъгла. Свързан с интернет компютър към инсталацията използва данни от сайта Air.bg за четири района на София. Въз основа на резултатите ще се преценява дали да се включи замърсяване в дадения район или не, обясни Симеон Янчев, основател на компанията за електроника и роботика Robotev, която е създател на макета. „Днес въздухът над цяла София е чист и инсталацията работи в демо режим“, уточни той.

В периода на кампанията ще бъде представена и образователната изложба „Мръсно лилаво“, която дава допълнителна информация за въздуха, който дишаме в града, причините за замърсяването му и как малките промени в ежедневието ни могат да окажат положително влияние върху околната среда.Темата „Въздух“ е и в основата на поредица от лекции и работилници за деца и възрастни, които ще се провеждат всеки уикенд. 

„Вярваме, че промяната в заобикалящата ни среда не зависи само от големите корпорации, а започва от нас самите. С тази поредица от инициативи искаме да покажем на хората как с малки стъпки и усилия могат да постигнат значителни промени. Кампанията ни е далеч от комерсиалното, а има позитивна насоченост и се надяваме, че повече хора ще я припознаят като своя и ще се включат в нея“, каза пред Investot.bg Малтица Георгиева, маркетинг и ивент мениджър на Serdika Center, който е домакин на поредицата.