Четвъртък, 26 Ноември 2020
Международен изследователски екип от астрономи разкриха мистерия около геоложки структури на Плутон
355

Международен изследователски екип от астрономи разкриха мистерия около геоложки структури на Плутон

Амбициран изследователски екип от астрономи успя да разкрие тайна, свързана с невероятния произход на геоложки структури на повърхността на планетата Плутон. За откритието съобщи БТА. Оказа се, че областта Томбо - изпълнена от азот с кристална структура област със сърцевидна форма, контролира ветровете и по този начин оказва сериозно влияние върху релефа на планетата джудже.

Денем тънкият слой лед се нагрява и се превръща в газ, който се съдържа в атмосферата на Плутон заедно с въглеродния оксид и метана. Нощем газът кондензира обратно в лед. Този цикъл кара газовата обвивка на Плутон да се премести на запад, т.е. по посока, която е противоположна на тази на въртенето на планетата около оста й. Става въпрос за уникален феномен, известен като ретро ротация. При това появилите се ветрове пренасят прах и частици лед, формирайки тъмни ивици в северните и северозападните райони. 

По мнението на специалистите, подобна атмосфера няма на друго място в Слънчевата система, освен може би на нептуновата луна Тритон. Много от заледения азот на Плутон се намира в областта Томбо. Лявата й част представлява ледена покривка с дължина около 1000 км, разположена в равнината Спутник, а дясната е сформирана от плата и ледници с голямо съдържание на азот.

AstroData App
Свалете си нашето безплатно мобилно приложение от Google Play и четете всички хороскопи директно на вашия телефон.

ХОРОСКОПИ СПОРЕД ДАТАТА НА РАЖДАНЕ:
  • ЛЮБОВЕН ХОРОСКОП   
  • ЛИЧЕН ХОРОСКОП
  • ГОДИШЕН ХОРОСКОП
  • МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП
  • БИЗНЕС ХОРОСКОП
  • ЗДРАВЕН ХОРОСКОП

  • Годишен хороскоп за 2020-та година