Неделя, 26 Май 2024
Коронавирусът отмени тържествата на Шипка по повод 3 март
1149

Коронавирусът отмени тържествата на Шипка по повод 3 март

Поради опасността от заряване при провеждане на масови мероприятия и по препоръка на Националният оперативен щаб срещу коронавируса COVID19, тържествата на връх Шипка по случай националния празник - 3-ти март - няма да бъдат проведени и се отменят. Решението на щаба е съобразено със становищата на специалисти в областта на епидемиологията, вирусологията и инфекциозните болести, предават още от News.bg

Достъпът на гражданите до паметника обаче остава свободен. Препоръката излезе по-рано днес и беше адресирана лично до председателя на оперативния щаб - генерал-майор Венцислав Мутафчийски, както и до президента, председателя на Народното събрание, премиера и областния управител на Стара Загора. Основната причина е, че струпването на големи тълпи от хора на едно място е предпоставка за редица епидемиологични рискове.

Въпреки че Националния оперативен щаб за заболяването COVID-19 отмени традиционният официален ритуал за 3 март на връх Шипка, президентът Румен Радев ще участва в отбелязването на националния празник там.

Това става ясно от съобщение на прессекретариата на държавния глава.

Оттам отбелязват, че в 11.00 часа на 3 март президентът Радев ще поднесе цветя на Шипка и ще отправи приветствие по случай Националния празник на България. Малко преди това, от 09:30 часа сутринта той ще присъства на молебена, който ще бъде отслужен в Шипченския манастир "Рождество Христово" от Старозагорския митрополит Киприан. По препоръките на щаба срещу коронавируса се отменя и шествието в град Стара Загора с 300-метровото българско знаме, както и тържествената заря-проверка. В същото време местни медии призовават хората все пак да се качат на паметника Шипка и да изразяат почетта си.

В България все още няма потвърдени случаи на коронавируса, но в последните дни се наблюдава втора грипна вълна в области като Стара Загора, Варна, Бургас, Пловдив, Разград и София-град. Общопрактикуващите лекари също предупреждават, че се задава ново увеличение в заболеваемостта от грип и респираторни заболявания и на места отново ще бъде обявена грипна епидемия. Учениците в Бургас излизат в грипна ваканция, която ще продължи от 4 до 6 март включително. Процентът на болните там се движи между 20 и 30 на сто.

Специалистите предупреждават, че грипният вирус от тип Б застрашава най-вече деца на възраст между 5 и 15 години. В Бургас са отменени и всички мероприятия, свързани с националния празник. Заради грип ще бъдат затворени и училища в област Перник. В грипна ваканция са и Балчик, Каварна и град Генерал Тошево.