Сряда, 21 Октомври 2020
Кой са 5-те най-застрашени от изчезване култури по света
331

Кой са 5-те най-застрашени от изчезване култури по света

Планетата ни е едно изключително място, което е изпъстрено с различни култури, традиции и обичаи. Лошото в случая обаче е, че заради все по-сериозната глобализация някой от тях се оказват изключително застрашена ситуация. Светът е заплашен от изчезването на тези култури. Вижте 5 от най-застрашените от изчезване култури по света и някои интересни факти за тях. 

Коровай в Индонезия
Коровай е плем, живеещо в провинция Папуа, Индонезия. Любопитното за коровай е, че семействата живеят по дърветата. Там те строят къщи на височина 10 м. Те обаче не се крият от диви зверове, а от митични същества – вещици и ходещи трупове, които могат да им навредят. Любопитното за коровай е, че ходят облечени само с бананови листа. След първата им среща с цивилизацията, през 70-те години, членовете на племето намаляват.

Самбуру в Кения
Самбуру е номадско племе в Кения. Причината самбуру да е изчезваща култура е грубата намеса на кенийските власти в живота им – побои, изнасилвания и отвличания от кенийската полиция са причината все повече членове на племето да го напускат, търсейки спасение. Друга причина е жестокостта на племето към малките момичета. Когато са на около 6 години момичетата самбуру се „сгодяват”, най-често за възрастен мъж от рода. През следващите години, докато бракът се официализира, този мъж може да прави секс с момичето. Ако обаче момичето забременее, тя няма право да задържи детето – то бива убивано или изоставяно. Ако реши да го задържи, остава неомъжена.

Лоба в Непал
Лоба е тибетско племе, което живее в непалската част на Хималаите. Съвсем доскоро племето живее в условия отпреди няколко века – без технологии, без достъп до външния свят и в силно религиозно, будистко общество. Наскоро обаче животът са племето се променя, защото близо до селото минава голяма магистрала. Придвижването за членовете на лоба се улеснява . Повечето членове на племето вече търсят по-добри възможности за образование и работа, което обрича културата им на изчезване.

Ава в Бразилия
Ава е едно от племената в Амазонската джунгла, заплашено от изчезване. Любопитно за племето ава е, че те живеят изцяло в хармония с животните в джунглата – споделят с тях храната си, осиновяват бебетата животни, без майки. Живеят в пълна изолация до 70-те години, когато тук започват добиват желязо. Горите им са изсечени, а самите ава са убивани от работниците.

Мурси в Етиопия
Културата на племето мурси в Етиопия също е заплашена от изчезване в следващите десетилетия. Причината са системни отнемания на териториите им от страна на властите. Любопитно за мурси е, че жените от племето разширяват долната си устна с помощта на диск. Разтегнатата долна устна е символ на плодовитост. Когато са на 15-16 години момичетата пробиват долната си устна. Там се поставя дървена тапа. След като раната заздравее, долната устна започва да се разширява с помощта на глинени дискове. От момичето зависи кога да спре с разширяването.

AstroData App
Свалете си нашето безплатно мобилно приложение от Google Play и четете всички хороскопи директно на вашия телефон.

ХОРОСКОПИ СПОРЕД ДАТАТА НА РАЖДАНЕ:
  • ЛЮБОВЕН ХОРОСКОП   
  • ЛИЧЕН ХОРОСКОП
  • ГОДИШЕН ХОРОСКОП
  • МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП
  • БИЗНЕС ХОРОСКОП
  • ЗДРАВЕН ХОРОСКОП

  • Годишен хороскоп за 2020-та година