Събота, 20 Април 2024
Когато се провалим боли, но това ни дава ценен урок
1369

Когато се провалим боли, но това ни дава ценен урок

Снимка: Getty images

Определено има своята основателна причина, когато човек стигне до ситуация, която може да окачестви като провал. Може би точно това се опитва да ни научи филмът „Преследване на щастието“ с Уил Смит, базиран на история на търговеца и самотен баща от Сан Франциско Крис Гарднър, който в даден период от живота си остава на улицата с двегодишния си по това време син, а по-късно става истинска легенда на Уолстрийт.

Ние обичаме да романтизираме. Склонни сме да подкрепяме аутсайдерите и да поставяме на пиедестал богатите хора, които са започнали от нулата. Отдалеч провалът може да изглежда дори благороден и бляскав, докато в действителност той е болезнен и хаотичен. Истината е обаче, че провалът и успехът са неразделно свързани. Макар че повечето изследвания избягват крайни заключения относно тяхната взаимносвързаност, ново проучване на Северозападният университет в Чикаго открива ясно изразена зависимост между двете. Проучвайки всички 1184 одобрени от Националният институт по здравеопазване в САЩ грантове болниците, университетите и научноизследователските институти през последната година, от учебното заведение стигат до заключението, че организациите, които са получили желаното финансирана, са били по-настойчиви в неговото преследване и не са се отказвали дори след няколко неуспешни опита.

Провалът и хаосът

Провалът е болезнен, хаотичен, а понякога е и придружен със сълзи и сополи. В най-добрия случай, той може просто да бъде приет просто като загуба на време. В най-лошият – като атака към стойността ви като човек.

Провалът също така може да ви струва много време и пари(новият костюм, който сте купили за интервюто за работа, на която сте се задържали само 3 месеца). Провалът може да ви накара да поставите под въпрос собствените си възможности и способности – какво можете и какво не.

Как може да преодолеете хаотичността и болка, които вървят ръка за ръка с провала? Ето 5 съвета:

1. Напомнете си, че провалът не е казва нищо за вас като личност

Важно е да приемете начин на мислене, ориентиран към растежа, тъй като това ще ви позволи да гледате на вашите качества, способности и умения не като на вроден или статични, а като на такива които може да развивате и укрепвате. Промяната на курса е типична реакция към неуспеха, но истината е, че ако продължите да опитвате и покажете упорство и решителност, провалът може с времето да се превърне в успех.

2. Приемете провала

В много случаи неуспехите ни са резултат от фактори и обстоятелства, които са извън наш контрол. Вместо да си губите времето с анализи върху тези фактори и с мисли от рода на „ами ако…“, по-добре е да се фокусирате върху ролята, която вие сте изиграли в собствения си провал.

Идеята, че човек се учи от провалите си може да звучи като клише, но тя е толкова често повтаряна, защото е истина. Ваденето на поуки от неуспехите обаче не е автоматично и в крайна сметка трябва да положите целенасочени усилия, за да превърнете неуспеха в нещо полезно.

3. Кажете си, че си е заслужавало да опитате

Идеята, че просто сте си изгубили времето, може да бъде крайно демотивираща и неприятна, независимо дали става въпрос за работа, която не сте получили, или за клиент, който не сте успели да привлечете. Лесно е да започнете да мислите за времето и средствата, които сте вложили в това начинание, като за безвъзвратно изгубени. От друга страна обаче, може да приемете тези разходи като дългосрочна инвестиция, която например е помогнала за сплотяването на вашия екип, тъй като отделните му членове са оставили настрана различията си в името на привличането на важен клиент.

4. Споделете болката си

Понякога споделянето на трудностите, през които преминавате, с останалите, е добър метод за изграждане на отношения, базирани на доверие и разбиране. Вместо непрекъснато да усмихвате и да отбягвате трудните теми, опитайте да поговорите с вашите колеги и служители за нещата, които ви измъчват и тормозят. Демонстрирането на уязвимост много често помага за създаването на по-здрави и устойчиви във времето връзки.

 5. Съсредоточете се върху бъдещето

Когато наскоро сте преживели някакъв провал, поемете дълбоко въздух, направете крачка назад и помислете над уроците, които сте научили. След това, трябва да си поставите за цел да намерите ново вдъхновение – от друг човек, който се е провалил и след това се е изправил на крака, или пък от нова възможност, която се е открила пред вас.  Важно е да бъдете готови да продължите напред. Както казва шефът ми: „Тичайте към огъня!“. Задръжте се в играта, не се предавайте и дайте най-доброто от себе си.

Източник: Мениджър Нюз.