Понеделник, 4 Декември 2023
Ключът към дълголетието - греяното вино
644

Ключът към дълголетието - греяното вино

Въпреки не чак толкова зимните температури навън, все още се намираме в зимния сезон, а греяното вино е една от най-популярните напитки през този етап от календарната година. В повечето западни обшества то е неделима част от зимната трапеза - така, както ракията за българската. Дълго време не му се приписваха някакви особени здравословни стойности, но това е на път да се промени. Международен екип от изследователи са установили, че освен че носи наслада за небцето и празник за душата, греяното вино е особено полезно за здравето и дори крие в себе си и ключа към дълголетието. Стига да не прекаляваме с него, разбира се. 

До голяма степен това се дължи на съдържащите се в него антиоксиданти, известни като полифеноли. Те допринасят за повишаването на нивата на добрия холестерол и съответно за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Изследване дори показва, че умерената консумация на популярното питие намалява риска от ранна смърт. За това до голяма степен играят роля и подправките в него.

Като цяло ароматната подправка канела понижаване на нивата на кръвната захар и съответно за предпазване и контролиране на болестта диабет. Карамфилът пък стимулира имунната система и подпомага храносмилането. Смята се също, че подправката може да допринесе за контролиране на диабета и за подобряване на костното здраве.

Как да си приготвим греяно вино?

Традиционно греяното вино се приготвя от червено вино, като му се добавят ароматни подправки, плодове, ядки, захар или мед. Сервира се горещо, но може и топло. Има рецепти за приготвяне на напитката в алкохолен и безалкохолен вариант. Подходящи видове червени вина за ароматната напитка са портвайн и бордо, но разбира се Вие може да го приготвите с червено вино по ваш избор.

Най-често използваните подправки за греяно вино са: канела, карамфил, кардамон, черен пипер, джинджифил, ванилия, като препоръчително е те да не са смлени, за да не се налага да прецеждате напитката. Плодовете, които се добавят към ароматната напитката с червено вино са ябълки, лимони и портокали. За още по-приятен вкус може да се прибавят орехи и стафиди.