Понеделник, 4 Декември 2023
Как наистина ще дойде края на света
883

Как наистина ще дойде края на света

Световноизвестният астрофизик Етан Сигел, разкри пред сп. „Forbes“ как наистина според науката ще бъде сложен край на света такъв какъвто го познаваме, което ще сложи окончателен край на човечеството на планетата Земя. Животът на планетата ни е единствено възможен тъй като тя се намира в т.нар. зона на живот. Тази зона се намира на точното разстояние от Слънцето и затова температурата на земята не е нито прекалено висока нито прекалено ниска за развитието на живот. Но не само времето на човека, времето нза Слънцето също е преброено, пише National Geographic.

Днес Слънцето е стигнало до половината на своя жизнен цикъл. То е възникнало преди 4,6 милиарда години и ще продължи да гори като нормална звезда в продължение на 6 милиарда години. Това изглежда в далечно бъдеще, но скоро ще се превърне в сериозен проблем. Слънцето ще бъде 10 процента по-ярко отколкото е днес едва след 1,1 милиарда години.

Земята тогава ще бъде толкова топла, че континентите ще представляват пустини. До тогава човечеството трябва да си е намерило нов дом във Вселената, тъй като едва 2,4 милиарда години по-късно, или след общо 3,5 милиарда години Слънцето ще бъде толкова ярко, че океаните на Земята ще се изпарят.

Земята ще се превърне в голям разтопен камък

След 6,3 милиарда години, когато хора на земята няма да има, водородът в центъра на Слънцето ще бъде изразходен. Това ще означава, че ядреният синтез в Слънцето няма да бъде възможен, налягането ще спадне и обвивката на Слънцето ще се свие навътре поради гравитацията. В резултат водородът в обвивката ще се загрее допълнително и ще възпламени друга ядрена експлозия. Енергията, която ще се освободи във външните слоеве ще гарантира разширяването на Слънцето.

През следващите 1,3 милиарда години Слънцето ще се разшири между 100 и 150 пъти в сравнение със сегашния си размер и ще се превърне в червен гигант. Към този момент енергията, която Слънцето отдава ще бъде достатъчно висока и повърхността на Земята ще прилича по-скоро на планети като Меркурий или Венера.

Земята ще бъде погълната или изхвърлена надалеч

Дори и Земята да продължи да обикаля около Слънцето без да има живот на нея тя все още няма да е преживяла някои от възможните опасности на Вселената. Сега, както и в бъдеще, е възможно голям обект да се сблъска със Земята като или я разруши или я погълне в зависимост от това колко голям и бърз е сблъскът. Но дори и да няма сблъсък, Земята може да бъде изхвърлена от орбита от достатъчно голям обект.

Ако обектът прелети достатъчно близко до Земята, гравитацията й ще се конкурира с тази на Слънцето и ще изпрати Земята на пътешествие през космоса. Но, тъй като в този случай тя също ще напусне зоната на живот пътешествието може да се окаже кратко за човечеството.

Дори и това да не се случи и Земята да продължи да обикаля около Слънцето, в крайна сметка тя ще бъде погълната от него.