Неделя, 10 Декември 2023
Как да се самоосъзнаем, така че да подобрим чувствително качеството си на живот
630

Как да се самоосъзнаем, така че да подобрим чувствително качеството си на живот

Живеем в реалност, в която ежедневно сме заливани от най-различни дразнители, които тестват нервната ни система. Животът сякаш препуска покрай нас с шеметна скорост, докато ние се лутаме насам, натам. Чудли ли сте се как в тази съвременна действителност да намерите време да си поемете дъх? Тялото ни реагира на този стил на живот и последиците от всичко това може да се изразят във физически или психични неразположения от всякакъв характер. Предразположението към състояния като бърнаут (мозъчно прегряване следствие на натоварена работа и ежедневие), депресия и стрес драстично нарасна в последното десетилетие. Много е важно да намерим някакъв отдушник за себе си и да се опитаме да избягаме от натоварването на всекидневието. За целта съществуват различни възможности, сред които упражненията по самоосъзнаване.

Какво представляват упражненията по осъзнатост (майндфулнес)?

Упражненията по осъзнатост датират от времето на будизма. При тези упражнения става дума за фокусирано внимание и осъзнаване на всичко, което възниква в настоящия момент: мисли, образи, звуци, усещания, емоции, преживявания и т.н. За разлика от медитацията тук не се прави опит за постигане на пълно спокойствие и се допускат негативни чувства и мисли. Целта обаче е те постепенно да се преобразуват в положителни принципи и идеи. Във всяка ситуация, дори и най-безизходната, може да се открие нещо добро. Тъй като с упражненията по осъзнатост човек се намира тук и сега, вниманието му трябва да бъде освободено от осъждане, оценки, анализи и мнения, тоест от мислещия ум, от миналото и от бъдещето. Необходимо е то да бъде отворено, приемащо, неангажирано и изследващо настоящето без предразсъдъци и без усилие.

Как се отразяват упражненията върху тялото ни?

Много експерти са на мнение, че упражненията по осъзнатост извършват истински чудеса с тялото ни. Те противодействат особено успешно на психични заболявания, като например депресии. Хора, които страдат от гранично личностно разстройство, също се повлияват благоприятно. С упражненията по осъзнатост човек се научава да управлява физическата и психическата си кондиция. Така не след дълго той постига подобрение на общото си душевно състояние, което на свой ред води до повишаване качеството на живота.

Упражнения за всекидневието

Седнете по турски на пода и контролирайте съзнателно дишането си. Трябва да почувствате осъзнато всички части на тялото си (крака, ръце, корем, глава, тил, сърце…) и да изпитате съответните емоции. Ако ви се налага да чакате по-дълго пред някой кабинет или гише, може да използвате времето, за да тренирате собственото си търпение. В стресови ситуации просто изключете за кратко и размишлявайте върху чувствата си в момента. При това е напълно в реда на нещата да изпитвате и негативни емоции. Тези прости хитрости ще улеснят всекидневието ви, а в дългосрочен план дори ще заздравят социалните ви компетенции, ще успокоят нервната ви система и ще калят характера ви. Здрав дух – здраво тяло.