Понеделник, 4 Декември 2023
Как да се предпазим да не се разболеем при пътуване със самолет
761

Как да се предпазим да не се разболеем при пътуване със самолет

Всички сме чували, че да се пътува със самолет може да повлияе малко или много на здравето ни. Но колко точно е вредно пътуването със самолет? Разбира се има някои типични опасности за здравето по време на полет със самолет. Кои точно са те и как да се предпазим от тях ще ви запознаем в следващите редове. На няколко хиляди метри във въздуха, намирайки се на борда на самолета, издигнал се над облаците – много хора изпитват усещане за страх дори само от мисълта самолетните пътувания. И въпреки всичко това - самолетите са едни от най-сигурните транспортни средства въобще. Което обаче не означава, че пътуването с тях не крие други рискове, припомнят от DW.

Инфекциозни болести

Самолетите имат славата на инкубатор за вируси. Вярно ли е това? Самите самолети, естествено, не могат да допринесат за разпространението на епидемии, това се дължи на хората, които пътуват в тях. Но рискът от заразяване по време на самолетен полет обикновено не е по-голям от този в обикновена офис сграда.

По данни на Световната здравна организация (СЗО), в рамките на 1 час въздухът в самолета се обменя изцяло от 20 до 30 пъти, защото в пътническия салон се вкарва свеж въздух отвън. Друга част от въздуха в самолета се пречиства. Съвременните самолети са оборудвани с филтри за фини частици, които улавят дори вируси и бактерии.

В рамките на едно изследване, направено през 2018 година, са били анализирани 230 проби от въздуха и натривки от вътрешни повърхности в 10 самолета. В нито една от тях не са били открити вируси, причиняващи грип или простудни заболявания, въпреки че въпросните полети са били тъкмо в грипния сезон.

По-различни са нещата, когато до нас в самолета седят пътници, които кихат или кашлят. Тогава рискът от заразяване е толкова висок, колкото и при пътуване в автобус или лека кола. Който иска да се предпази от зараза, може да използва влажни кърпички за дезинфекция, с които да избърше масичката пред себе си и ръцете си.

А ако болен пътник иска да предпази останалите от настинка, най-добре е да носи предпазна маска на лицето. Тези маски улавят капчиците, които пръскаме във въздуха при кихане и кашляне. В случай на силно заразно заболяване, човек не бива да пътува със самолет. Авиокомпаниите имат право и да отказват на такива пътници достъп до самолета.

Защита от радиация

Земята е под постоянния обстрел на високоенергийни атомни частици от Космоса. Те идват от Слънцето или от недрата на Вселената и представляват космическото лъчение.

Магнитното поле на Земята и земната атмосфера образуват естествен щит срещу тях и улавят голяма част от тези частици. Така това лъчение става все по-слабо, колкото по-близо се намираме до земната повърхност. Най-силна тази естествена защита е на Екватора, а най-слаба - в полярните области. Това се дължи на формата на земното магнитно поле, както и на факта, че атмосферата над двата полюса е най-тънка.

Дозата облъчване, която получаваме при самолетен полет, следователно зависи не само от височината и продължителността на полета, но и от посоката, в която се лети. Според германската Служба за защита от радиация, пътуването със самолет обаче е напълно безвредно дори и за бременни жени и малки деца, тъй като дозата на облъчване е съвсем минимална. Това не се отнася обаче за хора, които редовно летят със самолет, включително и за бордния персонал. Макар да не е доказана пряка връзка между радиацията по време на полети и заболяването от рак, здравните служби в Германия редовно контролират  летателния персонал.

Тромбози

По данни на СЗО, един на всеки 6 хиляди души, пътуващи на далечни разстояния, впоследствие развива тромбоза, при която се образуват съсиреци от кръв във вените на краката. В резултат на това се получават подувания, зачервявания, а понякога и силни болки. Тромбите се образуват в резултат от обездвижването. Същата опасност грози и онези, които пътуват с влак или автобус на дълги разстояния.

Обезводняване

Влажността на въздуха в самолетите е средно около 20% – това е само половината от онази влажност, която повечето хора възприемат като приятна. Ниската влажност изсушава кожата на лицето, както и очите. Срещу това помагат кремове за овлажняване на кожата и капки за очи. А който използва лещи, е добре по време на полети на дълги разстояния да използва очила.

Не е доказано, че ниската влажност на околната среда може да доведе до дехидратация на организма. Въпреки това е препоръчително по време на полет да се поемат повече течности.