Понеделник, 3 Октомври 2022
Историята за челябинският метеорит от 15 февруари 2013 година
523

Историята за челябинският метеорит от 15 февруари 2013 година

Едва ли има руснак живеещ в град Челябинск или близките околности, който да не си спомня случилото се в ранното утро на 15 февруари 2013 година. Десетки хиляди души на прословутия руски град и околните села стават свидетели на неочакваното, но уникално природно явление – в небето над Уралската част на Руската федерация. Над страната преминава метеоритен дъжд. До този момент това е единственият в съвременната ни история документиран случай на падането на метеорит над голям град в света.

Очевидците описват случилото се, а съвременните комуникации позволяват на целия свят да научи, в това число и с видео кадри, какво е усещането метеорит да падне близо до теб. Около 7:30 часа московско време небето над Челябинск е озарено от ярка светлина. Огнено кълбо се носи с доста висока скорост и оставя зад себе си дълъг бял шлейф. В продължение на няколко секунди въздухът над града вибрира и няколко минути след зрелищното разпадане на небесното тяло над града отчетливо се чуват два силни взрива. Силата на взривовете е такава, че се натрошават десетки хиляди стъкла в целия град. Хората изплашени излизат на улиците. Паниката е налице.

Свидетелите на случилото се първо мислят, че се е разбил самолет или се е взривила бойна ракета (в Челябинска област има няколко военни полигона). Към 9 часа по московско време официално от Министерството на извънредните ситуации на Русия обявяват, че над Челябинск е преминал метеоритен дъжд.

Според изчисленията на NASA, причина за “дъжда” е навлизането в атмосферата на метеорит с диаметър около 17 метра и тегло от около 10 000 тона. При навлизането в атмосферата на Земята небесното тяло се движи със скорост от 18 километра в секунда, а 32,5 секунди по-късно се разпада. Взривното му разрушаване води до серия ударни вълни. Мощността на взрива се оценява на между 0,4 - 1,5 мегатона тротилов еквивалент.

В пресата явлението веднага е наречено “челябински метеорит”. Незабавно започва издирване на осколки от небесното тяло. Предприемчиви местни жители още часове след падането започват да продават чрез интернет “осколки” от метеорита. Но официална информация за открити реални следи от небесното тяло няма. Такава се появява малко по-късно, когато на място пристига екип от специалисти от Уралския федерален университет. Учените откриват останки от метеорита в района на езерото Чебаркул и в околностите му.

През октомври 2013 година от дъното на езерото Чебаркул са извадени няколко от най-големите фрагменти от метеорита. NASA оценява падането на “челябинския метеорит” като най-голямото от известните небесни тела, навлезли в земната атмосфера след падането на Тунгуския метеорит от 1908 година. Според учените, подобни по мащаб събития се случват веднъж на около 100 години.

Метеоритът официално е наречен “Челябинск”, заради това, че голяма част от отломките му падат на територията на Челябинска област.

Природната стихия не взема човешки животи, но най-малко 1600 души са ранени – най-вече контузии, вследствие изпотрошени от ударната вълна стъкла или в по-тежките случаи – хора, повалени от самата ударна вълна.

-=-
Включи се в най-голямата CRYPTO борса на планетата и ПЕЧЕЛИ от търговия с криптовалути!

РЕГИСТРИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО
-=-

AstroData App
Свалете си нашето безплатно мобилно приложение от Google Play и четете всички хороскопи директно на вашия телефон.

ХОРОСКОПИ СПОРЕД ДАТАТА НА РАЖДАНЕ:
  • ЛЮБОВЕН ХОРОСКОП   
  • ЛИЧЕН ХОРОСКОП
  • ГОДИШЕН ХОРОСКОП
  • МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП
  • БИЗНЕС ХОРОСКОП
  • ЗДРАВЕН ХОРОСКОП

  • Годишен хороскоп за 2020-та година