Четвъртък, 20 Юни 2019

Готови ли сте за нощта на падащите звезди ?

Всяка година имаме възможността да станем свидетели на една наистина невероятна нощ. Това е нощ в която човек може просто да легне някъде под небето и да се наслади на един невероятен космически спектакъл. Задължително отделете време, гледката ще е незабравима.

На 12 срещу 13 август си намислете желание и бъдете готови то да се сбъдне. Само не затваряйте очи, защото ще пропуснете най-важната част – да видите падаща звезда, която ще се погрижи за това. Това е нощта, в която нощното небе над главите ни ще се изпълни със стотици падащи звезди (или метеори, ако трябва да сме точни). Причината е ежегодният звезден дъжд, наречен Персеиди.
       Tweet.
Наричат се Персеиди, защото на фона на небето изглеждат сякаш идват от съзвездието Персей. В страните от Западна Европа пък са известни като Сълзите на Свети Лаврентий, защото нощта на максимума на Персеидите съвпада с празника на Свети Лаврентий в католическия календар. А всъщност падащите звезди, които виждаме в небето, са части от кометата Суифт-Тътъл.

Обикновено могат да бъдат наблюдавани от края на юли до края на август, като пикът е около 12 август (тази година 12 срещу 13 август). Луната в нощта за сбъдване на желания ще бъде сърп (във фаза първа четвърт) и няма да възпрепятства наблюдаването на метеорите. За най-добра гледка отидете далеч от градове и села, за да не ви пречат смогът и светлините.

Най-много Персеидите са се виждали през август 1992 г., когато кометата Суифт-Тътъл е била най-близо до Слънцето. Тъй като през следващите години ще се отдалечава, с всяка изминала година Персеидите ще се виждат все по-малко.

П.С. Можете да си намислите няколко желания, защото ще се виждат между 15 и 30 падащи звезди на час.AstroData PREMIUM


Здравей! Активирай своя личен AstroData Premium акаунт и стани част от клуб "AstroData". Всеки член на клуб "AstroData" се възползва от това да чете спокойно всички хороскопи и статии в сайта, без никакви досадни изкачащи реклами, прозорци или други разсейващи фактори.

ЧЕТИ СПОКОЙНО СВОЯ ХОРОСКОП БЕЗ ДОСАДНИ РЕКЛАМИ!

(само за потребители на мобилни устройства)

АКТИВИРАЙ ASTRODATA PREMIUM