×

You have successfully registered. Visit your email to activate your account.

×

Не е открит потребител с този емейл.

На посочения от вас емейл е изпратен линк с който можете да смените паролата си.

Регистрирали сте се с Facebook.

Регистрацията Ви не е завършена. На емейла е изпратен линк с който да активирате профила си.

×
или
×
или
Неделя, 22 Април 2018

Годината на Тигъра не е подходяща за сватби

Ето, че дълго очаквания и един от любимите празници на повече от една трета от населението на родната ни планета, настъпи днес със зашеметяващи тържества.

Веселието по посрещането на лунната Нова година или Празника на пролетта Чун цзе ще продължи цяла седмица. 2010 г. ще премине под знака на Железния тигър, който символизира силата и смелостта. В годината на Тигъра е по-вероятно да натрупате несметно имане, отколкото да се вречете във вечна вярност. Важно условие за това обаче е да не посрещате новата година с дупка в джобовете, защото се смята, че през нея ще изпаднат парите на семейството. Ако все пак сте планирали пищна сватба, по-добре я отложете. Според древните китайски суеверия, ако се омъжите тази година, има голяма вероятност съпругът ви да не доживее дълбока старост. В някои части на Китай се смята, че раждането на "бебе тигър" също не е добро, тъй като появилите се на бял свят през тази година деца ще бъдат агресивни. Според местни суеверия бебетата, родени следобед, се наричат "гладни тигри" и по-късно в живота ще имат проблеми с намирането на храна.

В Китай Новата година традиционно се посреща в семеен кръг. В навечерието на празника десетки милиони китайци се отправиха към домовете си, което бе истинско предизвикателство за транспорта. Тази година превозите бяха затруднени и от лошото време. Рязкото застудяване и обилните снеговалежи парализираха движението в 9 провинции и автономни райони на Северен и Източен Китай.

Има няколко основни правила, които всички китайци следват стриктно. В навечерието на Нова година по традиция къщата трябва да свети от чистота, а боклукът да е изхвърлен, човек да се е подстригал и ноктите му да са отрязани. Всичко това категорично се забранява през първите дни на Празника на пролетта. Смята се, че с изхвърлянето на боклук ще се загубят и парите на дома, а използването на ножици ще доведе до караници и конфликти. Друго суеверие е да не се купуват нови обувки през първия месец след настъпването на новата година, защото думата за обувки звучи като думата за нещо зло и покупката може да донесе нещастие.
От изключително значение е и празничната украса. На вратата се закачва йероглифът "фу", който означава щастие, при това обърнат. На прозорците и стените се лепят изрязани от червена хартия тигри в чест на покровителя на годината. Кулминацията настъпва, разбира се, с приготвянето на празничната трапеза. На нея задължително трябва да присъства рибата. Думата на китайски е омоним на "благоденствие". С настъпването на Нова година китайците излизат на улицата, за да изстрелят многобройни фойерверки. Те вярват, че силният шум, който вдигат, ще изплаши и прогони злите духове и чудовищата.

В икономически план се очаква в Годината на Тигъра да започне възстановяване от кризата. Тигърът е животно, пълно с енергия и мощ, и носи оптимизъм за стоковия пазар. Очаква се той да стане особено активен през лятото, казва Реймънд Ло, специалист по фън-шуй от Хонконг.

AstroData PREMIUM


Здравейте приятели! Активирайте вашият личен AstroData Premium акаунт и станете част от клуб "AstroData". Всеки член на клуб "AstroData" се възползва от това да чете спокойно всички хороскопи и статии в сайта, без никакви досадни изкачащи реклами, прозорци или други разсейващи фактори.

НИКАКВИ РЕКЛАМИ! САМО ТЕКСТ! БЕЗ POP-UPS! БЕЗ POP-UNDERS!

(само за потребители на мобилни устройства)