Неделя, 1 Август 2021
Еволюцията го е предопределила. Мъжете се раждат приспособени за битки
338

Еволюцията го е предопределила. Мъжете се раждат приспособени за битки

Където и да се огледате в природата, просто няма как да не забележите, че животните са перфектно приспособени за оцеляване в околната им среда. Елените имат рога. Овните имат рога. В животинското царство мъжките имат голямо разнообразие от специализирани оръжия. Това е изключително важно, когато трябва да спечелят битките със съперниците си, а това е от решаващо значение, споделят от OFFNews.

И при хората е така според новите изследвания на Университета на Юта. Горната част на мъжките тела са приспособени да нанасят и поемат по-мощни удари от женските, се казва в проучването, публикувано в Journal of Experimental Biology, което предполага, че двубоите отдавна са част от нашата еволюционна история.

"При бозайниците разликата между мъжките и женските често е най-голяма в структурите, които се използват като оръжие", коментира професор Дейвид Кариер (David Carrier), водещ автор на изследването.

Събиране на доказателства

От години Кариер изследва хипотезата, че поколения агресия между мъжете са оформяли структури в човешките тела, които да се специализират за постигане на успех в двубоите.

Предишни проучвания показват, че развитието на пропорциите на мъжките ръце позволява не са само да се увеличи тяхната сръчност, но и също така да се защити ръката при удар с юмрук. Други проучвания разглеждат здравината на костите на лицето (като вероятна мишена за удари).

Авторите на новата работа предполагат, че ако мъжете са склонни да правят удари с ръце, то в хода на еволюцията те би трябвало да формират по-силни мускули, свързани с това действие. Ранните проучвания показват, че при мъжете горната част на тялото има средно 75% по-голяма маса и 90% повече сила от тази на жените. Но защо и как се е случило, все още е неясно.

За да установят това, изследователите от Университета на Юта разработват специален експеримент. Те решават да проверят силата на удара на мъжете. Те изграждат ръкохватка, която симулира движението при удар. Авторите също така измерват силата на участниците при движение подобно на хвърляне на копие, за да се тества алтернативна хипотеза, че силата на горната част на мъжете може да се е развила заради лова.

В проучването участват 20 мъже и 19 жени. Те са подбрани след попълване на специален въпросник за ежедневната им физическа активност. Оказа се, че дори при приблизително едно и също ниво на физическа подготовка, средната сила на мъжете по време на ударните движения е 162% по-голяма от тази на жените, при това най-малко силният мъж все пак е по-силен от най-силната жена. Подобен полов диморфизъм според  учените, се развива с течение на времето и с конкретна цел. Изследователите смятат, че причината е необходимостта мъжете да участват в битки.

-=-
Включи се в най-голямата CRYPTO борса на планетата и ПЕЧЕЛИ от търговия с криптовалути!

РЕГИСТРИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО
-=-

AstroData App
Свалете си нашето безплатно мобилно приложение от Google Play и четете всички хороскопи директно на вашия телефон.

ХОРОСКОПИ СПОРЕД ДАТАТА НА РАЖДАНЕ:
  • ЛЮБОВЕН ХОРОСКОП   
  • ЛИЧЕН ХОРОСКОП
  • ГОДИШЕН ХОРОСКОП
  • МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП
  • БИЗНЕС ХОРОСКОП
  • ЗДРАВЕН ХОРОСКОП

  • Годишен хороскоп за 2020-та година