Четвъртък, 24 Септември 2020
Ето защо спазването на диети ни правят гневни и раздразнителни и как да контролираме това
195

Ето защо спазването на диети ни правят гневни и раздразнителни и как да контролираме това

Снимка: Thinkstock

Спазването на диети определено не ни правят светци - напротив. Понякога усилието, което се налага да направим за да поддържаме  постоянен самоконтрол, може да ни доведе до неочаквана агресивност. Експертите твърдят, че спазваннето на режими и пестеливостта дори могат да променят вкуса ни към живота около нас. Това може да включва и засегне всички хора. Затягащите колана често започват да предпочитат разправията пред мирното решение. Диетата може да повлия дори на вкуса ви за филми. 

В едно от проведените изследвания доброволците, които избирали да хапнат ябълка вместо шоколад, обикновено харесвали и филми, занимаващи се с теми като гняв, отмъщение и безпричинно насилие.  Друго проучване пък показва, че участниците, които съзнателно пестят пари, като предпочитат да си вземат купони за пазаруване в супермаркет, вместо ваучер за спа процедури, предпочитат да гледат ядосаните лица, показани им на снимки от учените. 

В трети експеримент хора, подложени на диета за отслабване, одобрили посланията на политици, поднесени с агресивен и гневен маниер пред по-културните изказвания. Гладуващите харесали най-много изказването, че ако обществото не увеличи финансирането на специални тренировъчни програми за полицаи, затворниците ще започнат да бягат от затворите и ще настане хаос. 

Авторите на цитираните изследвания Дейвид Гал от Северозападния университет в Чикаго и Уенди Лиу от Калифорнийския университет са убедени, че лишенията стоят в основата на много отрицателни тенденции в поведението на хората като цяло.

Решихме да проучим дали упражняването на постоянен самоконтрол наистина води до най-разнообразни варианти на агресивно поведение и предпочитания, дори в ситуации, където такова поведение обикновено не се изразява демонстративно”, пишат те в сп. Journal of Consumer Research.

Изследванията показват, че контролирането на основните желания и нужди обикновено кара хората да се държат по-агресивно от нормалното към другите. Хората на диета пък се вбесяват по-лесно и са постоянно раздразнителни.” 

Законодателите и публичните личности трябва да са наясно с потенциала от негативни емоции, който може да се отприщи, ако те постоянно подтикват обществото да се ограничава в изборите и решенията, които взема всеки ден”, добавят авторите. „Вместо това намесата в общественото поведение трябва да разчита на по-широка палитра от методи, за да възпита у хората позитивна поведенческа схема, която да се стреми към постигането на дългосрочни цели”, пишат в заключение Гал и Лиу. 

AstroData App
Свалете си нашето безплатно мобилно приложение от Google Play и четете всички хороскопи директно на вашия телефон.

ХОРОСКОПИ СПОРЕД ДАТАТА НА РАЖДАНЕ:
  • ЛЮБОВЕН ХОРОСКОП   
  • ЛИЧЕН ХОРОСКОП
  • ГОДИШЕН ХОРОСКОП
  • МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП
  • БИЗНЕС ХОРОСКОП
  • ЗДРАВЕН ХОРОСКОП

  • Годишен хороскоп за 2020-та година