Събота, 9 Декември 2023
Основателят на Amazon Джеф Безос дарява $10 милиарда за борба с климатичните промени
487

Основателят на Amazon Джеф Безос дарява $10 милиарда за борба с климатичните промени

Основателят на световно известния онлайн магазин Amazon, Джеф Безос, който също така е и собственик на вестник „Вашингтон поуст“ обяви в социалните мрежи, че ще дари $10 милиарда за да помогне за спасяването на околната среда на планетата ни. Съобщението идва месец, след като стана известно, че „Амазон“ заплашва да уволни служители, които говорят за ролята на компанията в климатичната криза. 

Новият фонд "Bezos Earth Fund" ще започне да разпределя парите това лято, заяви мултимилиардерът в публикация в „Инстаграм“, цитиран от британския вестник „Гардиън“.

„Искам да работя, както за разширяване на познатите начини, така и за изследване на нови начини за борба с пагубното въздействие на изменението на климата върху тази планета, която всички споделяме“, написа Безос в социалната мрежа.

Инициативата ще финансира учени, активисти, НПО – „всяко усилие, което предлага реална възможност да се помогне за опазването и опазването на природата“.

Според „Гардиън“ заявлението противоречи на действията, които „Амазон“ предприе към свои служители, които настояха компанията да се ангажира повече с опазването на природата.

Безос, най-богатият човек в света с лична нетно богадство от 129,9 млрд. долара, заяви миналия месец в Индия, че отричането на климатичните промени и ролята на човека за тях е „неразумен“.