Понеделник, 4 Декември 2023
Дребните ежедневни дейности, които носят огромни ползи за здравето ви
552

Дребните ежедневни дейности, които носят огромни ползи за здравето ви

Колкото по-млад е един човек, толкова по-малко внимание обръща той на здравето си. С напредването на възрастта обаче идва един момент, от който човек все по-сериозно започва да се замисляме за това как всичко, което прави се отразява на здравето му. Как да заздравим зъбите си, какво да направим, за да подобрим функцията на сърцето, белите дробове, костната система и др. Забравете големите физически натоварвания, защото последните проучвания сочат, че от най-голямо значение са дребните ежедневни навици, които можем да променим.

Ето как да се погрижите за:

... зъбите си:

1. Забравете водата за уста, съветват стоматолози. Освен ако нямате изрични наставления от вашия лекуващ стоматолог, водата за уста обикновено съдържа вещества, които изстъргват флуорида от зъбите, който е от първостепенно значение за здравината им. По същата причина не си плакнете устата след измиване на зъбите – по този начин ще осигурите максимална защита на флуорида!

2. Газираните напитки разрушават емайла на зъбите. Използвайте сламка, когато пиете безалкохолни напитки, за да предотвратите директния контакт на напитката с емайла на зъбите. След консумацията им изплакнете устата си с вода.

3. Хапнете парче сирене след хранене, за да нормализирате киселинността в устата си.

… паметта си:

1. В повечето случаи забравяме неща, защото не сме слушали особено внимателно.

2. Учените са стигнали до извода, че със затворени очи човек помни отговора на повече от 70% от въпросите, а с отворени – на едва 40%.

3. Произнесете високо на глас важната за вас информация – така имате много по-голям шанс да я запомните.

… ушите си:

1. Никога не използвайте клечки за уши. Често хората не си дават сметка колко навътре ги пъхат, като по този начин само натъпкват ушната кал по-надълбоко.

1. Контролирайте нивото на звука от слушалките си, защото ако ползвате постоянно слушалки и звукът е прекалено силен, рискувате да увредите слуха си.

3. Проверете слуха си онлайн. Това е най-сигурният начин да се погрижите за ушите си. Въпреки това проучванията сочат, че хората изчакват до десетина година, преди да предприемат реални действия за здравето на ушите си. Посетете специалист.

… черния си дроб:

1. Направете си лате. Изследванията показват, че консумирането но 2 до 3 кафета дневно подобрява функцията на черния дроб, който може да бъде увреден от прекалено много алкохол или неправилно хранене. Според някои учени дори намалява риска от рак на черния дроб.

2. Разнообразието от зеленчуци в менюто стимулира черния дроб да отделя детоксикиращи ензими. Ако сте любители на алкохола, приемайте повече аспержи, за да подпомогнете функцияна на черния дроб. Аспержите удвояват функцията на два от ензимите, които се грижта за разграждането на алкохола - алкохол дехидрогеназа (ADH) и алдехид дехидрогеназа (ALDH).
3. Спазвайте съотношението 5:2 – старайте се поне 2 или 3 дни в седмицата да са напълно лишени от капка алкохол. Това ще позволи на черния ви дроб да си почине и да се възобнови. Този метод е много о-ефикасен, отколкото да спрете алкохола за 1 месец например и после да продължите с чашката без прекъсване.

… сърцето си:

1. Разтягащите упражнения са също толкова полезни, колкото и физическите. Ползите от позите в йогата могат да се сравняват с тези от карането на колело или активното ходене.

2. Ежедневната консумация на банани намалява риска от сърдечен или мозъчен удар с до 40%.

3. Вместо месо хапвайте риба поне веднъж седмично. 8-годишно изследване, базирано на 49 000 жени, публикувано в списание „Hypertension“, сочи, че онези, които консумират риба поне веднъж седмично, намаляват с близо 90% вероятността да развият болест на сърцето в сравнение с онези, които никога или рядко ядат риба.

… костите си:

1. Яжте по 5 сини сливи на ден. Те съдържат съставки, които възпрепятстват реабсорбацията на костите (процес, при който костите стават по-чупливи с възрастта).

2. Пийте чай. Проучванията свързват консумацията на 3 чаши дневно с 30% намален риск от фрактури на костите.

3. Подскачайте на едно място, докато например чакате чайника да заври. Подскоците заздравяват бедрените кости. Доказано е, че 10-20 подскока на ден се равняват на бягане или джогинг.

… храносмилането си:

1. Не пийте нищо по време на хранене. Това разрежда храносмилателните ензими, увеличава киселинността в стомаха и предизвиква рефлукс.

2. Дъвчете два пъти повече. Колкото и да сте гладни, от изключително значение е храната да бъде много добре сдъвкана, преди да поеме към стомаха. Това ще подпомогне правилното разграждане на хранителните вещества и ще предотврати стомашно разстройство. Освен това по-продължителното дъвчене на храната ще ви спаси от преяждане.
3. Разходете се след основното си хранене. Движението подпомага правилното храносмилане.

… за съня си:

1. Разчистете леглото и таблата. Проучванията сочат, че всякакви предмети около главата ви подсъзнателно разсейват мозъка и го държат буден.

2. През зимата загрейте на радиатора чорапите, с които ще спите, докато си миете зъбите например. Учените от лабораторията по сън към университета Базел, Швейцария, твърдят, че топлите чорапи разширяват кръвоносните съдове на краката, което ускорява процеса на заспиване.

3. Забравете за телефон, таблет и киндъл в леглото си. Светлината от тези устройства заблуждава мозъка, че е ден и сериозно възпрепятства заспиването. Браузването в интернет пък възбужда мозъчните неврони и това неизбежно води до неспокоен и разкъсан сън.

… гърба си:

1. Приклекнете леко, когато усетите, че ще кихнете. Ще се изненадате кихането колко често отключва болки в гърба. Когато приклекнете, напрежението се премества от гръбнака към долната част на краката.

2. Не яжте обяда си на стола в офиса. Колкото и да сте заети, хранете се някъде другаде, разтъпчете се, протегнете се.

3. Старайте се да се облягате на стола. Това държи гръбнака ви изправен.

… краката си:

1. Носете малко по-голям номер обувки, за да дадете повече пространство на крака си. Оказва се, че голяма част от хората (особено жените) носят грешен номер обувки.

2. Мийте си краката с шампоан против пърхот. Той съдържа съставки, които лекуват или предотвратяват гъбични инфекции.

3. Мийте си краката преди лягане. Учените напомнят, че краката се нуждаят от също толкова внимание, колкото лицето и ръцете. Затова, преди да се мушнете в топлото легло, измийте и масажирайте стъпалата си за цялостна отмора на тялото.

Цветелина Велчева (Obekti.bg) по материали от mirror.co.uk