Петък, 24 Май 2024
Чарлз Дарвин, ученият, който отхвърли божествения произход на жовота
973

Чарлз Дарвин, ученият, който отхвърли божествения произход на жовота

Едва ли има човек на тази планета, който да не е чувал за теорията на еволюцията на Чарлз Робърт Дарвин. Именития учен се ражда на 12 февруари 1809 година в Шрюсбъри, графство Шропшър, Англия. Пето поред дете от общо шест в семейството на д-р Робърт Дарвин и съпругата му Сюзан. През далечната 1831 година Чарлз завършва Университета в Кеймбридж и се отправя на околосветско пътешествие с кораба “Бийгъл”. Едно пътуване, продължило вместо планираните две цели пет календарни години, в последствие ще се превърне в основата, довела до зараждането на теорията за произхода на видовете, или иначе казано – еволюционната теория на Чарлз Дарвин.

По време на плаването Дарвин води записки в т.нар. Червени тетрадки, които след завръщането му у дома се превръщат в труда “Дневник на търсенията” или “Пътешествието на един естествоизпитател с кораба Бийгъл”, който излиза през 1839 година. В този “Дневник” за пръв път той описва много животни от Южна Америка и обитаващи островните архепелази гризачи, птици и костенурки.

Между 1838 и 1841 година Дарвин е секретар на Лондонското геоложко общество. През 1839 година се жени за Ема Уеджууд, която е негова братовчедка. В семейството им се раждат 10 деца. През 1842 година семейство Дарвин се местят и заживяват в Даун в графство Кент, където се установяват за постоянно.

Първият епохален труд на Чарлз Дарвин “Произход на видовете чрез естествен подбор” излиза на 24 ноември 1859 година. В него той доказва, че съществуващите видове – растителни и животински – са се развили по естествен път от други видове, запазвайки признаците и качествата, позволяващи им да оживеят в конкурентната среда.

През 1868 година се появява допълнение към първия му труд, което е озаглавено “Измененията на животните и растенията при одомашняване”. Три години по-късно излиза и най-големият и важен от трудовете му – “Произход на човека и половия подбор”, чрез който Дарвин доказва произхода на човек от други, по-низши животински видове.

Създателят на еволюционната теория почива на 19 април 1882 година. Тленните му останки са положени редом до гробницата на Исак Нютон в Уестминстърското абатство – мястото, отредено за вечен покой на най-великите хора на Великобритания.

Еволюционната теория на Дарвин получава признанието на болшинството от учените още докато той е жив. Това е водещата и фундаментална теория за съвременните схващания за еволюцията. Самият Дарвин описва живота си така: “Първо се учих, после извърших околосветско плаване, а после отново се учих. Това е моята автобиография”.

Естественият подбор като основна движеща сила на еволюцията получава подкрепата на научната общност през 30-те години на ХХ век.