Понеделник, 4 Декември 2023
Чаят помага да намалите вредите от цигарите
547

Чаят помага да намалите вредите от цигарите

Снимка: iStockphoto

Учени публикуваха интересно проучване, което сочи, че чрез консумацията на чай, можете сериозно да намалите рисковете от възможни болести свързани с лошия навик на тютюнопушенето. Медици от Каролинския институт в Швеция установили, че пушачите, които не могат да се разделят с вредния навик, трябва редовно да пият чай и кафе. Тези прости напитки подобряват състоянието на кръвоносните съдове и сърцето.

Освен това, когато пиете чай или кафе, придобивате висока степен на защита от различни съдови патологии. Резултатите от изследването показват, че чаят намалява риска от инсулт при пушачите. Мозъкът получава защита от атеросклероза, особено при мъжете. Експертите установили, че тези напитки имат силни антиоксидантни свойства, които предотвратяват негативните последици, причинени от тютюнопушенето. В проучването взели участие 26 000 души от Финландия, които са заклети пушачи и не могат да се откажат от зависимостта си, предаде Дир.бг.

Учените наблюдавали тяхното здраве и открили, че тези, които пиели по осем чаши кафе или чай на ден, са с 23% по-добре защитени от мозъчен инсулт и сърдечна дисфункция. Дори когато пиете по две чаши от любимата ви напитка, намалявате опасностите за здравето си, но само с 21%.